Књиге 2013

KРОЗ ТРЊЕ ДО ЗВЕЗДА - Касијана Милошевић, Беч (  Wien, Austria) 
Жанр: роман, I издање 2013.
140 страна, тврд повез
ИСБН 978-86-7343-228-1


Роман изузетног књижевног квалитета који сведочи о животу наше економске емиграције у Аустрији. Тема којој литература још увек није посветила пажњу какву та проблематика заслужује.
Тему романа носе ликови окарактерисани сопственим поступцима, потпуно лишени субјективних ауторских оцена, што их чини пластичнима. Касијана Милошевић их описује као жртве њихових заблуда и фаталних погрешака које живот и животе њихових најближих претварају у пакао.

Опширније...
 

ЛАВИНА СА ПРОКЛЕТИЈА - Братислав Росандић, См. Паланка
Жанр: роман, I издање 2013.
260 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-227-4


„Око за око, зуб за зуб“, најстарији је начин за свођење рачуна међу људима. Имају ли Срби и Албанци довољно очију и довољно зуба да намире мржњу која их вековима прати? Голуб и Зоја су покренули лавину љубави, која је била јача од запаљеног крова у Голубовом сећању.

У страху за њихов живот, Зоја је своје, тек рођене, близанце раздвојила и препустила их болу да их води кроз живот. Једног као Србина, другог као Албанца. Њихове душе пате, траже се у сновима, у магловитим стазама које им се укрштају када одлазе на одслужење војног рока у исту касарну, исту чету, исти вод...

Опширније...
 

СИНКОПЕ - Миро Благојевић, Београд
Жанр: збирка поезије, I издање 2013.
80 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-233-5


,,Синкопе’’ – савршени збир философских, песничких и сликарских бравура. Савршено присуство емоција које сликају поезију на папиру.
Данас је права реткост срести аутора који своју поезију компонује с толико лакоће као Благојевић. Свака његова песма је искована као медаља, добро заокругљена и рељефна, без паразитних фраза и речи које треба да спасавају ритам или слик. У овом погледу артиста уступа далеко артизану. И управо та особина овог изузетног песника чини једну, можда највећу, одлику његове књиге, откривајући песникову способност за танчину, за унутрашњи живот, и за једну вишу речитост.

Опширније...
 

ИСКРИВЉЕНА СЕЋАЊА - Дијана Ђорђевић, Ниш
Жанр: збирка прича, I издање 2013.
145 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-232-8


Лепа збирка прича која нам јасним и духовитим језиком говори о свету у коме живимо, о младости, случајности, људској природи, пријатељству, љубави.

,,Да живи у Њујорку, газила би по врелом асфалту у високим потпетицама и писала о неким другим темама.

 

Опширније...
 

ИСКОРАК - Владимир Бараћ, Београд
Жанр: роман, I издање 2013.
145 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-232-8

Расипањем енергије на саможивост људи из своје породице, самодовољност пријатеља и неосетљивост људи, које свакодневно среће на улицама Београда, Петар Вукан је дошао у мат-позицију. Све указује на то да он нема ни воље ни жеље да прекине добровољно изгнанство у самоћу и да покуша да се прилагоди животу који га окружује. Ипак, није престао да осећа. Напротив. Може се рећи да толико изнијансирано осећа реалност да разликује врсте тишине у свом дому...

Опширније...
 

ИЗ МОЈЕ ВАСПИТНЕ ПРАКСЕ - Верица Тртица, Београд
I издање 2013.
160 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-230-4


Рукопис „Из моје васпитне праксе“ припремљен је као невелики, непретенциозни и врло специфичан приручник за родитеље и васпитаче, настао из пера, како у предговору каже ауторка, „васпитача са тридесетшестогодишњим радним искуством у вртићу“. Аутор ове књижице, Верица Тртица, каже да цео свој радни век памти „као време широке и богате размене искустава, сазнања, порука, са много родитеља, колега, сарадника, пријатеља“. Та искуства је бележила и памтила, размишљала о њима, на одређен начин их и обликовала, и одлучила да их у специфичној форми понуди заинтересованим читаоцима и са њима их подели.

Опширније...
 

СТО ЈЕДНА ПЕСМА, СТО ЈЕДАН САН - Даницa Ђурић, Лајковац
Жанр: поезија, I издање 2013.
112 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-229-8


Очито је да су ове песме ''сазревале'' дуго, може бити и предуго, али је очито, такође, да од ових песама ниједна ''натруло'' није, нити усмагла, као што временом јабука усмагне – ако на грани случајем презими.
Елем, Данице Ђурић песништво равнодушним никога неће оставити, пошто Песникиња овом књигом призива душевну стварност сваког ко је икада волео, патио и надао се да у дим и маглу баш све неће отићи.
Лековити су ови стихови.

Опширније...
 

СРЖ - Жаклина Ђуричић, Београд
Драган Лазаров, Темишвар, Румунија
Жанр: роман, I издање 2013.
120 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-231-1

Роман Срж Жаклине Ђуричић и Драгана Лазарова необичан је већ по томе што су га заједно писала два аутора различитог пола из две различите земље. Само их националност и дар за писање везују. То нимало није тривијалан податак, већ говори о сусрету два сензибилитета, културне и друштвене средине и мушког и женског пера. Десио се заиста сусрет, а не судар. „Срж“ је написан упркос тим разликама као хомогена приповест, шавови „шивења“ се не примећују. Женски и мушки принцип, женско и мушко перо, спајају се у роману лако, без стилских осцилација.

Опширније...
 

ПРЉАВЕ ЉУДСКЕ ШАКЕ - Огњен Караџић, Београд
Жанр: поезија, I издање 2013.
80 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-225-0


Отворивши странице ове књиге спознаћете и упознати изражени таленат који је препознатљив по промишљеној поезији обојеној контрастима: добро-лоше, радост-туга, живот-смрт, срећа- безнађе.
Караџић говори о немилосрдном времену у коме живимо, губљењу вере у свето откривајући нам најдубљи слој људске душе и њене лепоте, јер су људи углавном одсутни, слепи и помрачени па често не виде највеће животне вредности, не виде пут сопственог срца.

Опширније...
 

ЧВОР У МОЗГУ - Драган Маринковић, Ниш
Жанр: роман, I издање 2013.
135 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-224-4


Није нам савремена књижевност понудила пуно белетристике о новијој српској историји с краја 20. века. Драган Маринковић се усудио да разбије тај зид. Показао је да је могуће написати роман о последњем рату (тачније нападу НАТО пакта) у време свежих рана, а да тај роман не буде осветнички, не буде набијен негативним емоцијама.
Улазећи на моменте у лирске описе предела или простора о коме пише, Драган Маринковић улази у Андрићевски круг у коме нам је свака слика детаљно исцртана – речју.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 3