Наслови

1. награда Предрагу Патијаревићу Патку
(песма ,,Ноћ јефтиног вина'')!

Поводом дана вина 11. новембра 2017. на песничком конкурсу под називом „Вино је поезија у чаши“ у организацији Туристичке организације Лазаревац и Библиотеке „Димитрије Туцовић“, прво место освојио је наш аутор, Предраг Патијаревић ( ,,Јеже ме тишине'') за песму „Ноћ јефтиног вина“.
Част да отвори Фестивал вина истог дана, припала је управо првонаграђеној песми Предрага Патијаревића.

 

Успешна, још једна у низу, промоција збирки поезије Илинке Марковић

У четвртак, 09. новембра 2017. у просторијама Градске библиотеке у Новом Саду, представљене су две збирке поезије Илинке Марковић: ,,Између јуче и данас'' и ,,Право на живот''.
Публика је уживала у стиховима из ових дивних лирских драгуља, које су веома надахнуто, са пуно емоција, прочитале наше песникиње: Тања Вукићевић и Јелица Црногорчевић, и представник библиотеке Весна Живановић.
Посебну, лепу емоцију публике изазвало је рецитовање аутора стихова, илинке Марковић, која је у своја лирска опажања уткала подстицајну снагу дарова поезије, стиховима који одишу свежином и непосредношћу.
Већ са другом књигом песама, ауторка је потврдила своју креативну зрелост, књижевну самоспознају и поетичку самосвесност.
У очекивању њеног следећег песничког драгуља, желимо јој пуно успеха!

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 


РЕЗУЛТАТИ САЈАМСКЕ НАГРАДНЕ ИГРЕ

62. Међународни београдски сајам књига 2017.

Штанд Књижевне омладине Србије

У недељу, 29.октобра, на нашем штанду, писци - Жаклина Ђуричић, Никола Јовановић и Ана Блажић Максић, извукли су имена добитника наше велике сајамске наградне игре која је трајала од 22-29.10.2017. То су:
1. Марко Миловановић из Београда ( 066 9411 ххх) - 1. награда: викенд за двоје у Морахалому, у Мађарској
2. Ђунић Јадранка из Панчева ( 064 1316 ххх) - 2. награда: ноћење за двоје у апартману ,,Паунов врт'' у Аранђеловцу
3. Вулетић Јелена из Београда ( 064 3263 ххх) - 3 књиге
Честитамо!

Више слика у рубрици Фотогалерија & Сајам 2017

 

КЊИЖЕВНА ОМЛАДИНА СРБИЈЕ НА 62. МЕЂУНАРОДНОМ
БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА 22-29.10.2017.


Завршио се 62. Међународни сајам књига.
Хвала свим купцима, писцима и драгим гостима који су нас посетили на штанду!
Обележили су га, осим нових наслова, нова пријатељства, нова енергија и пуно осмеха. И, наравно, свечана додела 9. књижевне награде ,,Пегаз''.
Како смо се сви ми који волимо књиге и проводимо са њима највише времена забављали, погледајте у овом албуму са сликама!

Више слика у рубрици Фотогалерија & Сајам књига 2017.

 

НОВО! Роман ,,Народне паре''  - Alain Allenby

Шта може да буде заједничко убиствима врховног тужиоца Енглеске, банкара на Новом Зеланду и Хашког притвореника, некадашњег високог функционера Владе Србије? Има ли то везе и са ратом у Ираку и закулисним играма британске Владе?
Истрага је тешка, води се на више континената, уз стално растући број убијених.
У фуриозном финалу, Скотланд Јард, МИ-6 и српска БИА, прислиљени на сарадњу, успевају да расветле случај.
Епилог је крајње неочекиван...и грозан.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 

НОВО! Збирка прича ,,Валови узалудности'' Бар Зорана

У својој жанровској разноврсности, ово сјајно написано и вешто структурирано дело је тематски доступно сваком искреном љубитељу писане речи.
У питању је језгровити прозни мозаик, који редефинише кратку форму, чинећи ову збирку аутентичним романом у причама. Свеприсутна естетика, која исијава из сваке реченице, само наглашава ауторову искреност и пружа снажну емоционалну подлогу поглављима од којих су "Валови" сачињени. Овакав прозно-поетски приступ, у ком се сударају романтизам и реализам, свесно појачава суштину сваке приче појединачно, као и збирке у целини. Садржајно, ово дело осликава унутрашњи портрет савременог друштва, у ком залутали појединац покушава да пронађе стазу сопствене слободе и сигурности, у време када се више него икада раније сукобљавају блискост и отуђење; љубав и равнодушност; себичност и алтруизам; односно, слобода и хреметичност корпоративне културе.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 

НОВО! Роман ,,Искупитељ'' - Nordian Nifl Heim
Роман о љубави, смрти, праштању и искупљењу.

Лепа и самосвојна, Виолета ћерку и супруга издржава радећи хонорарно као масерка, док истовремено настоји да заврши дипломски рад и тиме оконча давно започете студије историје уметности. Недуго након што на сеанси прорицања судбине добија упозорење да јој у блиској будућности прети опасност, упознаје извесног Вјекослава Ваганског. Шармантни, средовечни клијент од првог тренутка према њој показује необичну наклоност. Фасцинирана тим мистериозним, а веома имућним и утицајним мушкарцем који живи у раскоши, окружен скупоценим антиквитетима, Виолета ново познанство доживљава као духовни препород. Њихова необична интеракција, међутим, из њене психе на површину извлачи демоне прошлости који је годинама прогоне. Откривање мрачне истине која се крије иза углађене спољашњости њеног познаника примораће Виолету да редефинише не само слику света у којем живи, већ и слику себе саме.
Да ли ће своја сазнања платити не само разбијеним илузијама, већ и животом, или, чак, сопственом душом?

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 
НОВО! Роман ,,Кроз телескоп'' младе Дуње Вулић!
Едиција ,,Звездице'' ( едиција од деце за децу)

Дуњина књига је топла, искрена прича о њеној генерацији, генерацији дванаестогодишњака која се суочава са уобичајеним проблемима одрастања. У књизи нема нечег нестварног и немогућег. Проблеми који муче јунаке ове приче су проблеми са којима се срећу Дуњини вршњаци: пријатељство, издаја, оданост, жеља за авантурама, однос са родитељима, истраживачки дух, симпатије, тајанственост итд. Ликови су реални, живописно насликани. Приповедач их вешто прати кроз поступке, дијалоге и унутрашња преиспитивања.Роки, Илија, Јанко, Балша, Хана и Хелена плене својом једноставношћу, али и вољом, упорношћу, оптимизмом и љубазношћу. Не може да се не примети обиље доброте, разумевања и узајмне помоћи којом јунаци побеђују свет одраслих, одстрањују издајицу, спасавају своју лабораторију и показују нам праве вредности са којима се корача у будућност. И то ништа не постижу силом, већ умеју да кажу „хвала“ и „ извини“. Одраслим читаоцима то прија, а млађи треба да понесу нешто лепо, нешто маштовито и нешто корисно из ове књиге.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 

Завршен је 9. књижевни конкурс ,,Пегаз'' за 2017. годину!

У конкуренцији за овогодишње награде, које ће традиционално бити додељиване на Међународном сајму књига у Београду у октобру, су следећи кандидати:

У категорији романа:
Опширније...
 

СВЕЧАНА ДОДЕЛА КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ ''ПЕГАЗ'' ЗА 2017.

Као и сваке године, традиционално већ, девет година заредом, и ове године доделићемо књижевне награде на основу нашег конкурса за књижевне првенце ,,Пегаз'' на Међународном београдском сајму књига, у суботу 28.10. ( 19 сати )  у Сали ,,Васко Попа'' у Хали 1А.
Улаз је слободан.
Дођите и подржите младе, српске књижевне ствараоце :)

У конкуренцији за овогодишње награде, су следећи кандидати:

Опширније...
 

Успешна промоција драмског текста ,,Велика сестра'' Софије Фимић

У понедељак, 16.октобра 2017. у препуној библиотеци ,,Григорије Возаровић, у Сремској Митровици, одржана је прва, свечана промоција драмског текста ,,Велика сестра'' аутора Софије Фимић.
О књизи су говорили: у име издавача књиге, Тања Вукићевић и библиотекар, Моравка Тодић, док је одломке из књиге читала професор књижевности, Јасна Калаузовић.

Том приликом је, између осталог, Тања Вукићевић изјавила да ,, с обзиром да је човек, који се за свога живота културно не уздиже, обичан медиокритет и, самим тим, затворен за надградњу највишег, духовног сегмента свог живота, драго нам је да као једно од решења за овај огроман проблем посрнућа српске културе, тј. колективне српске свести, широј читалачкој публици нудимо алузију на ‘’Великог брата’’ – драмски текст ,, Велика сестра’’.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 

Успешна промоција књиге ,,Последњи урлик вукова'' Николе Јовановића

У суботу, 14. октобра 2017. у препуној Мултимедијалној сали Центра за културу ,,Влада Дивљан'' у Београду, одржана је прва, свечана промоција збирке кратких прича и поезије ,,Последњи урлик вукова'', Николе Јовановића, добитника 1. награде ,,Пегаз'' 2015. за песнички првенац ,,Дилеме''.
Рецензент књиге, новинар и књижевник, г-дин Вања Булић, истакао је да су ,,песме и приче Николе Јовановића обојене умном запитаношћу, али и хумором који прелази праг сатире, посебно у кратким, ефектним причама у којима наизглед безазлене, бенигне ситуације добијају дубље значење'', али је и нагласио да је сигуран да ће се у будућности Никола окренути писању прозе ,, јер поседује врхунски дар да читаоца увуче у свој литерарни свет. ''
Професор књижевности, г-ђа Драгана Јовановић, такође рецензент књиге, истакла је да ,,нов, интересантан и ван шаблона, Јовановићев стил је дефинитивно старији од његових година, метрика на граници романтизма и хаоса, али енергија и неспутаност којом изгара завређују да га још дуго пратимо јер ће у песничкој зрелости, тврдим, бити управо – сјајан!''
Писац, г-ђица Сања Вукосављевић, нагласила је да је управо новом књигом Никола направио храбар потез и да онај ко га не познаје довољно, или чак и онај ко живи у уверењу да га познаје, тек кроз ово дело имаће прилику да се упозна са правим Николом Јовановићем.
Одломке и стихове из књиге, на фантастичан начин, читали су наши сарадници: Катарина Годић и Никола Лазовић, док су за музички предах биле задужене маестралне даме са гитаром и флаутом: Анастасија Васић и Ива Косић.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 70