Наслови

Награда за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз" за 2011. годину додељена је Тањи Шљивар, драмској списатељици из Београда, за целокупни досадашњи стваралачки рад.

Одлуку је једногласно донео жири са театрологом Светиславом Јовановим на челу, у којем су још били и књижевник Ференц Деак и редитељ Кокан Младеновић.

Опширније...
 

Плакета ,,Пегаз ,, -за прва три места у катеоријама:
- роман године
-збирка прича године и
-збирка поезије године
на основу овогодишњег III књижевног конкурса који је објавила наша издавачка кућа.

 

Опширније...
 

О породици као темељу сваког друштва, Србији са краја 19. века и непролазним вредностима, Жељко Пајић на Броду Добре намере

Жељко Пајић је на Брод Добре намере донео свој роман првенац „Живот Гаврића“, који је номинован за овогодишњу НИН-ову награду. Док нас запљускују таласи Дунава, причамо о књизи која нас враћа у прошлост а својом основном идејом прожима и садашњост и будућност показујући нам да се неке ствари не мењају у времену: породица је темељ, стуб и кров сваког друштва! Тако је одувек било и тако ће бити заувек.

Опширније...
 

Блог -  Човек са лепезом - Владимир Бараћ

Мој отац није ни стигао до куће, а ја сам се већ родио. Излетео сам као метак. Нисам хтео да мучим мајку.

Прве две реченице су сасвим тачне. Трећа, није. Наиме, читав живот слушам људе који се представљају као страдалници, па сам механички себи-беби приписао споменуту племениту намеру. Шта сам ја могао да одлучим пре него што сам подлегао времену овог света? Ништа.

Опширније...
 

Блог - Саша З. Станковић - Како постати познати писац у комшилуку

Годинама слушам(о) како је култура задња рупа на свирали, како културну политику воде они кадрови који нису имали где и томе слично. Међутим, од свих тих културних жалопојки мени је најбоље слику времена дочарао један од добитника Нинове награде. Пре десетак година прочитао сам речи Радована Белог Марковића како је у свом завичају мање познат од локалних фудбалера.

Опширније...
 

БЛОГ - Моника Тубић - Не ломите пера људима чије речи ненамерно или намерно говоре и о вама

Део мог чланка објављеног у ,,Каћке новине" Бр.572 10.10.2012. као реакција на слаб одзив Каћке публике у вези књижевне вечери и промоцију збирке песама једног од песника за децу из Каћа.

Вечерас га постављам уочи 57. међународног сајма књига у Београду. ,, Незаинтересованост људи и то не само за књижевност него и за остале уметничке гране, као што су Каћки сликари и уметничка друштва у којима и наша деца учествују, је недопустива.

Опширније...
 

Блог - Моника Тубић - Част изузецима

Ја увек кажем да никада не судим већини на основу појединаца, али када се из те већине издвоји неколико појединаца и наружи слику већине, не могу а да не проговорим о томе.

Администаратори на друштвеној мрежи - Facebook = Политичари!
Моје прво непријатно искуство са администраторима датира од прошле зиме.

Опширније...
 

Блог - Дамјан Стевкић - Колико књига написати?

Ако ставимо на страну квалитет књига, који, како год универзални се ми трудили да будемо, на крају ипак зависи од „такозваног“ књижевног ( не) укуса, долазимо до питања квантитета, односно до ноторно постављеног питања: колико бих књига, ја, као неко (тј. свако ) ко се труди да постане озбиљан аутор, требало да напишем?
Ентони Бурџис, аутор „Паклене поморанџе“ између ПЕДЕСЕТАК других дела које је за живота написао, направио је једну веома занимљиву рачуницу:

Опширније...
 

Блог - Миљан Милановић -БОБИ И ЈА ГОЛИ У ФОНТАНИ НА ГЛАВНОМ, ГРАДСКОМ ТРГУ

Бум! Дан је започео рушењем Чичине страћаре од шездесет и шест квадрата. Господин са обријаном главом, то сам ја. Поломљена јединица десно није успомена из туче. Пао сам са коња негде на југу провинције Булган у Монголији. Био је то прохладан сумрак у степи. Коњ у пуном трку. Црвенило на врату није ујед у љубавном чину. То је алергија на амброзију из Чичине баште.

Опширније...
 

Блог - Милена Миликић - БАЛАШЕВИЋ ЈЕ, ИПАК, ПЕСНИК

Драги моји,

Након одлуке да напишем блог у првим данима пролећа, задовољно кувам кафу, појачавам музику и размишљам о теми о којој ћу писати.
И ту почиње недоумица...
Елем, писати о вечној теми ЉУБАВ је најнормалније, и колико год писали о њој, увек може још...

Опширније...
 

ЛАЈКОВЧАНКА - Веља Жуњић, Лајковац
Жанр: роман, 1. издање 2017.
245 стр. брош повез
ИСБН 978-86-7343-322-6

Роман "Лајковчанка" нас води у Други светски рат, у једну потресну ратно-љубавну причу са свим недаћама које је задесило становништво у тој малој варошици. Због своје тематике и истинитости ова прича се универзално може пренети на сва остала места, јер се засигурно нешто слично, ако не и исто свуда збивало. Ово је прича како је обичан свет доживео Хитлеров геноцидни поход на словенске народе као и борбу између дојучерашње браће, пријатеља, који су били приморани да бирају стране.

Опширније...
 

Блог - Пеђа Марић - ДАМЕ БИРАЈУ

Свет је можда исто што и море: непредвидив, таман и дубок. На његовом дну често нас сачекују наличја наших изненадних жеља. Површину кваре таласи, запљускују нам лица, ометају путеве. Али све док пловимо - живи се, ево; и то је само по себи радост.А да разочара уме баш све у животу. Повреди нас може само оно што волимо. Зато је бар понешто вредно, макар, храброг покушаја у име љубави као такве.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следећа > Крај >>

Страна 69 од 70