ГОСТ - Дарко Томић, Бања Лука
Жанр: драмски текст, I издање 2012.
65 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-165- 9

Драма “Гост” мешавина је фантазије и свакодневнице у једној сасвим необичној ситуацији, у породици коју посећује не било какав ненадан, непозван “гост”. Овај текст је сам по себи питање, али и одговор на наше страхове, на наше сујете и ароганције. Ово је драма са елементима комедије подвучене иронијом у пожељној мери. То је текст који држи вашу пажњу у два чина, који вас иритира, и потенцира питања која чуче у сваком од нас. То је судар рационалног и ирационалног, маште и стварности, судар животног и загробног, могућег и немогућег.

Текст и његови ликови третирају суштинске животне дилеме, али и дају одговоре на њих док се радња “врти” у непредвидивом правцу који даје посебан тон и димензију овом делу. Драма “Гост” задире у материју предрасуда и тумачи их на необичан начин; даје онострану слику огледала у коју не завирујемо јер “знамо” и предпостављамо како она изгледа. Да ли је баш тако?

Да ли су некадашњи зли људи имали и добили прилику да се искупе у другој прилици која постоји и у коју не верују сви? Да ли смо моћни колико мислимо, и да ли можемо имати одговор у свакој непредвидивој ситуацији која нас може задесити? То је све структура драме ГОСТ. То је њена чар, и разлог њеног постојања.